23 November 2008

Škola za umetničke zanate U SAPCU-Stilski krojac

Mnogi od ucesnika Ateljea Az, nastave svoj rad u nekoj od srednjih, visih ili visokih skola koje se bave razlicitim vrstama umetnosti, bilo primenjene ili likovne, pa i arhitekture koja koja u sebi sazima i primenjenu i likovnu umetnost.

Odlucila sam da vam ovde predstavim neke od ovih skola i smerova u njima.

Inace, mislim da ucenici osnovnih skola, pored svih mogucnosti koje pruzaju savremene komunikacije,  nisu dovoljno obavesteni o postojanju srednjih pa i visokih i visih  skola ( mislim pre svega na umetnicke)  u Srbiji.

Predstavljanje srednjih skola,  zapocecu sa skolom u Sapcu-Skola za umetnicke zanate, inace najstarijim skolom te vrste u Srbiji.

Skola u Sapcu ima svoj sajt kojim cu se ja sluziti da bih vam je predstavila.

http://www.suz.edu.rs/data/serbian/skola_profil.html 

1. PREPARATOR - konzervator kulturnih dobara 2. POZLATAR - konzervator kulturnih dobara 3. STILSKI KROJAČ4. GRNČAR5. DRVOREZBAR6. JUVELIR umetničkih predmeta7. GRAVER umetničkih predmeta8. FIRMOPISAC - KALIGRAF9. KLESAR10. PLASTIČAR umetničkih predmeta11. LIVAC umetničkih predmeta   Ukoliko učenik želi da nastavi školovanje, može da se upiše na sve više i visokoškolske ustanove društvenog smera, akademije i fakultete umetnosti. Konzervatori kulturnih dobara - preparatori i pozlatari, najčešce se opredeljuju za dalje školovanje na slikarske odseke likovnih i primenjenih akademija, dok se stilski krojači, grnčari, juveliri, plastičari, graveri i firmopisci odlučuju za primenjene akademije, a klesari, drvorezbari i livci najčešće se opredeljuju za vajarske odseke likovnih i primenjenih akademija.Po završetku školovanja učenici naše Škole se često opredeljuju za otvaranje samostalnih zanatskih radnji. Opredeljenje učenika za smerove juvelir umetničkih predmeta, drvorezbar, graver umetničkih predmeta i stilski krojač predstavlja posebnu pogodnost za tu vrstu delatnosti.Od osnivanja Škole do danas, upisan je veliki broj učenika na navedene fakultete i akademije.Svaki smer poseduje svoj kabinet sa odgovarajućim alatima za izvođenje praktične nastave. Škola kontinuirano osavremenjuje nastavu opremajući radionice savremenim alatima i mašinama, kako bi učenici imali mogućnost bržeg i kvalitetnijeg savlađivanja gradiva, kao i kvalitetnijeg umetničkog izražavanja.


                                                              STILSKI KROJAČ
o  smeru 
Kroz istoriju kostima ulazimo u evropski i sopstveni kalendar odevanja kroz vekove.
Dobra kreacija, svila, saten, pliš ili neka druga tkanina, zvuk mašine u krojačkoj radionici, perfekcija izrade izrastaju u dobar pozorišni ili jedinstveni odevni predmet. 
Mišljenje učenika: Mičić Goran IV1 
''Na početku školovanja tako malo smo znali, ali zahvaljujući stručnosti profesora i našeg uloženog truda postigli smo mnogo toga. Sada ne samo da smo postali stručni u svom smeru, već sa lakoćom stvaramo unikatne predmete. Pridružite nam se, možda ovde ostvarite svoj san.''

No comments: