08 March 2009

Atelje Dragana i Milanke Vasic iz Sremcice

    

Odavno zelim da u mom ateljeu ima bar jedan torzo koga bi moji ucenici imali prilike da crtaju. Osim te "prakticne" strane, torzo predstavlja ukras jednog ateljea. Zato sam posetila vajarski  atelje Dragana i Milanke Vasic u Sremcici.

Docekao nas je Gospodin Dragan i uveo u svoj atelje.

U, ne tako velikom ateljeu, mesto su pronasli radovi bracnog para Dragana i Milanke Vasic.   

Vidno mesto zauzimaju portreti njihove cerke iz najranijeg  detinjstva i kasnijeg perioda. Meni veoma interesantan motiv muskarca sa detetom na ramenima. Verovatno umetnik sa svojom cerkom.

Mesto su tu pronasli i ratnici iz prvog svetskog rata. Ateljeom dominira ogroman stub-skulptura, magistarski rad gospodje Milanke Vasic, vajara, posvecen prvom svetskom ratu.

                             

   

Kada sam polazila u nameri da nabavim  torzo, nisam ni slutila da cu naici na jedan mali anticki svet! Ravnopravno sa savremenim skulpturama tu su skulpture anticke grcke, rimske skulpture i reljefi ali i reljefi koji pripadaju asirskoj umetnosti, i umetnosti starog Egipta, kao i iz perioda renesanse.

Nasli smo se u drustvu Fidije, Hermesa, Miloske Venere, Afrodite sa Delosa, Seneke, Nefretite, tu je i Konfucijev portret, ali i glava konja sa partenona -Fidije. Tu je i Dante Aliegeri, ranjena lavica iz Asirske umetnosti, Mikelandjelov Tondo Pieti-reljef ali i maska roba. U drustvu sa njima je Rodenov Mislilac. 

Zatim ono sto je potrebno svim skolama koje obrazuju mlade vajare -saka, stopalo, oko, nos, uvo...

 U svoj atelje sam donela jedan anticki torzo masku Mikelandjelovog roba i reljef, detalj sa partenona,  koji mi je velikodusno poklonio gospodin Dragan Vasic.

Prva dva ste vec videli, jer smo ih vec  crtali a reljef se ne usudjujem uneti u atelje jer se plasim da ga deca ne polome. Moram mu prvo obezbediti dobro mesto.

                                                                                    


3 comments:

Alt Deutsch SilbeRholZ said...

sta pisati kad je puno pozitivne energije tu,..

ma, predivno!

Unknown said...

Mozemo li kontakt dobiti?

Biserka Vasic said...

Milanka Vasic +381658001447