29 September 2009

RTS i atelje AZ Vili Obrenovica

Pozajmljeno iz "GLAS-a javnosti"


Reporter "Glasa" u Vili Obrenović u Smederevu, državnoj svojini
Šta će Srpska vlada 
bez vina i letnjikovca
U raskošnoj vili, gde noga građanstva nije kročila od 1945. godine, odmaraju se samo vladini činovnici

Iz obasjanog smederevskog letnjikovca Obrenovića, nalik na švajcarske vile, dopirao je pre neko veče žamor nemačkih oficira i prigušen kikot dama. Ispred vile mogle su se nazreti stražarske kućice, šlemovi i šmajseri. Smederevce nije začudilo ovogodišnje slavlje Vermahta jer se snimao film "Pljačka trećeg rajha". Osim za švapske uniforme vila je otvorena samo za srpsku Vladu jer se imalo u vidu da dinastija Obrenović nema naslednika. Gde će Vlada da skloni glavu i otpočine od mudrog i štedljivog vođenja države, nego u raskoši Vile Obrenović u Smederevu. Građani neka se snađu...

Turistička organizacija Srbije povodom "Smederevske jeseni" odlučila je da povede novinare u obilazak vile u koju noga građanstva nije kročila od 1945. godine. Kažu da su poslednji bili "iz ministarstva", a sigurno je da veliko srce Vladinih činovnika zaigra pri pogledu na letnjikovac na vrhu brda, opasan vinogradima i stoletnim parkom koji se prostiru na 30 hektara. Sada već oronulo i smežurano lice stogodišnjakinje skriva eksponate iz 17, 18. i 19. veka, koji uglavnom potiču sa dvora Obrenovića. 

Salon, popločan mermerom, čuva pozlaćen nameštaj i portrete dva srpska kneza: Miloša i Mihaila i dva kralja: Milana i Aleksandra. Na spratu dva apartmana koji odišu skupocenom jednostavnošću, a pripadali su starom i mladom kralju. Nameštaj je država otkupljivala u inostranstvu ili od starih beogradskih porodica koje su znale da je pripadao Obrenovićima.

Kustos smederevskog muzeja Snežana Cvetković kaže da je nepismeni, ali vispreni srpski knez i najbogatiji čovek Balkana 19. veka Miloš Obrenović kupio je 1829. imanje u Smederevu od nekog Turčina Muhameda. Iz tog vremena sačuvan je Milošev platan ispred vile, kamen binjektaš sa koga se uzjahivalo na konja i koafeza (toaletni sto koji je knez poklonio kneginji Ljubici). Već 1830. sa ovog imanja se prodaje belo vino. 

O izgledu vile za vreme kneza Mihaila pisao je putopisac Feliks Kanic. Oko skromnog jednospratnog letnjikovca sa salonom i drugim zgradama knez je posadio oko 2.000 čokota vinove loze. U vreme loših odnosa sa kneginjom Julijom knez Mihailo nalazio je utočište u smederevskoj vili, mada je najviše vremena provodio u zamku Ivanka u Slovačkoj. Na smederevskom imanju imao je terene za golf i kriket i malu ergelu konja.
  
Ministrima badava

Poslednji put je renovirana 1961. pred Samit nesvrstanih, kada je izgubila drvene ukrase. Tada je uređena i seoska kuća sa apartmanima za potrebe vlade. Danas kuću koristi samo vlada Srbije, kao i vino sa njenih vinograda. U Smederevu se pitaju zašto se Vladi naplaćuje 76 dinara po litru prvoklasnog vina, a Vlada kaže da nema para da sredi vilu. Čaršija se pita i zašto su stara kupatila u smederevskom kupatilu i šta će nova kupatila u letnjikovcu? Kome trebaju nova kupatila i ko to ovde dolazi petkom, subotom i nedeljom?
Vila Obrenović je kulturno blago od posebnog značaja, ali još nije proglašena spomenikom kulture.  
 
 


Pravi dvorski život ustanovljen je za vreme kralja Milana i kraljice Natalije. Nakon njihovog razvoda sve je pripalo Nataliji i ona je 1897. angažovala čuvenog dvorskog arhitektu Jovana Ilkića. Dozidane su dve ugaone kule, načinjeni drveni balkoni, drveno izrezbareno stepenište i filigrantski urađeni drveni ukrasi. 

Prema pismima kraljice Natalije, ona je u smederevskim vinogradima saznala za venčanje svog sina Aleksandra sa dvorskom damom Dragom Mašin. U letnjikovcu je kraljevski par priređivao zabave i okupljao poznate umetnike i književnike. Dolazili su Milan Rakić, Laza Kostić, Milovan Glišić. U vili se i danas nalazi sto Milana Rakića na kojem je pisao pesme, dok su rukopisi izgubljeni. 

Poslednje leto u vili bračni par je proveo 1902. godine. Ana Lunjevica, Dragina sestra, pisala je u svojim "Memoarima" da je kralj voleo da igra kriket ili su popodne odlazili na kupanje u Dunavu. Za tu priliku donosili su specijalno kupatilo iz Beograda i dok se on brčkao sa svojim ađutantom Mišom, kraljica je prekraćivala vreme pecanjem. Nikada nije ulovila ni jednu ribu jer je uvek nedostajao - mamac.

Nakon ubistva Aleksandra i Drage 1903, kraljica Natalija je letnjikovac poklonila pukovniku Antoniju Oreškoviću. Njegova kćer Mica Cukić bila je jedna od najbližih Natalijinih dvorskih dama, a on je ostao veran dinastiji. Poklonila mu je 30 hektara zemlje, vilu i sve što je bilo u njoj - srebro za više stotina osoba, nameštaj, oružje, rublje, zapregu okovanu srebrom. Sve je vredelo milion dinara u zlatu.

  

Za vreme Prvog svetskog rata u letnjikovcu su negovali nemačke ranjenike, dok je Natalija istovremeno u Bijaricu brinula o srpskim ranjenicima. Posle rata ostale su samo prazne sobe i stoletne vile ispred letnjikovca koji će u vlasništvu Oreškovića biti do 1945. godine.

Posle Drugog svetskog rata letnjikovac je postao vila Izvršnog veća - potpuno izolovana, tajanstvena kuća nedostupna javnosti. Danas je u vlasništvu Vlade Republike Srbije. 
SANJA M. TOMIĆ
FOTO: R. RISTIĆ
No comments: